SYSTEM SPRZĘŻEŃ NAPRZEMIENNYCH witam wszystkich serdecznie. poniżej zamieszczam najpoteżniejszy na świecie system treningowy, ktorego opracowanie zajęło mi ponad 6 lat (tak jest, pieprzone 6 lat!) - 6 lat ćwiczeń, eksperymentow, obserwacji... system jest dla bardziej zaawansowanych, którym trzeba większych bodźców. aczkolwiek amatorzy pragnący [...]
Fruktoza, cukier owocowy, może być dostarczana do organizmu w formie wolnej (jest podstawowym cukrem w owocach i miodzie) oraz w formie związanej, jako składowa sacharozy. Sacharoza ulega w jelicie hydrolizie enzymatycznej, w wyniku czego powstaje glukoza i fruktoza. Fruktoza wchłania się w jelicie cienkim przy udziale swoistego dla niej [...]
[...] skrócenie czasu reakcji(poprawa refleksu) i łagodzenie stanów depresyjnych, co może istotnie poprawiać samopoczucie. Fenyloalanina znajduje się w pokarmach zawierających dużo białka, takich jak: mięso, jaja, ryby, mleko, ser oraz (w mniejszych ilościach) w produktach zbożowych, warzywach i owocach. TRYPTOFAN przekształcany jest w serotoninę. [...]
[...] ergogeniczne i antykataboliczne działanie kreatyny. Połączenie trzech cząsteczek kreatyny z jedną cząsteczką jabłczanu zabezpiecza grupy funkcyjne kreatyny czyniąc ją dużo bardziej stabilną w kwaśnym środowisku soku żołądkowego oraz wewnątrz pracujących komórek mięśniowych. Efektem jest dużo lepsze wykorzystanie kreatyny przez komórki [...]
[...] w mięsie mają bardzo duże ilości fitoestrogenów, które mogą wpływać na nasz układ hormonalny) jak i mięsa wołowego i wieprzowego. Mięsa kurczaków i indyków dostarczając nam dużo białka potasu, takie minerały jak wapn, magnez i cynk oraz witaminy z grupy B, ciemne mięso ma więcej selenu i cynku od mięsa z piersi. Należy w diecie uwzględniać [...]
[...] już przez Inków i Azteków. Jest cennym źródłem białka, zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, w tym lizynę, metioninę i tryptofan. W nasionach znajduje się również dużo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Amarantus jest źródłem wielu składników mineralnych, zwłaszcza łatwo przyswajalnego żelaza oraz wapnia, fosforu, potasu [...]
[...] jej zawartość. WITAMINA A Wrażliwa na utlenianie, co powoduje zmniejszenie wartości odżywczej a na przykład w mleku szczególny posmak. Odwodnione produkty tracą także dużo tej witaminy często przez nieprawidłowe przechowywanie np. marchew liofilizowana pozostawiona na powietrzu prze 1-2 tyg. staje się białka i traci prawie wszystkie [...]
[...] pokarmy o niskim indeksie glikemicznym (np. warzywa zielone, soja, soczewica, groch, fasola, owoce, chleb żytni pełnoziarnisty, dziki ryż), zawierające węglowodany złożone i dużo błonnika, bo te są wolno trawione, co pozwala na lepsze utrzymanie stałego stężenia glukozy we krwi . Indeks glikemiczny podlega wpływowi wielu czynników, między innymi [...]
[...] zysków. Pociągnęło to za sobą wymóg konserwacji żywności metodami chemicznymi lub radiacyjnymi (rozważa się na przykład duże ilości promieniowania gamma - do 30 KGr, a więc dużo wyższe od dawek uznawanych przez wielu naukowców za niebezpieczne). W tych procesach składniki odżywcze - witaminy i enzymy - są niszczone, a pokarm staje się mniej [...]
[...] to nie zaszkodzi gdyż wasz organizm spali ten pokarm a co zostanie to wydali. Początkujący nie powinni się bawić w żadne diety, lecz skupić się na ćwiczeniu. Jeszcze będzie dużo czasu aby zastanowić się nad dietą, a informacji różnego typu na ten temat jest tyle, że tylko was to ogłupi i wkońcu zaczniecie wątpić czy odżywiacie się dobrze czy [...]
[...] zwiększa odporność na ból, zwiększa siłę, zwiększa odporność organizmu na stres (obciążenie) szczególnie skutecznie w połączeniu z glutaminą, do kreatyny trzeba pić dużo wody gdyż wiąże wodę w komórce i zwiększa jej objętość; zwiększa wchłanianie białek, najlepiej w połączeniu z glutaminą lub bcaa; energię należy zapewniać dostarczając [...]
[...] paradoksu polegające na tym, że w rejonie Morza Śródziemnego, nawet przy dużym spożyciu lipidów, śmiertelność ludzi z powodu np. choroby niedokrwiennej serca jest dużo niższa niż w innych krajach np. USA. Tłumaczyć to można wysokim spożyciem warzyw i owoców oraz obfitego we flawonoidy czerwonego wina, które jest elementem codziennego [...]
[...] z cieniem i można brać się za rozciąganie całego ciała po treningu, trzeba pamiętać, że kolejny trening już jutro. Trening Kick- boxingu Rozgrzewka trener przywiązuje bardzo dużo uwagi do niej, jest bardzo intensywna, dużo ćwiczeń na rozgrzanie nóg, bardzo dużo elementów skocznościowych. Na treningach dużo ćwiczymy kopnięć, uderzeń kolanami i [...]
[...] złagodzenie przebiegu infekcji. Aby odciążyć organizm oraz uniknąć powikłań zakażenia wirusowego, konieczne jest pozostanie w domu i leżenie w łóżku. Należy również dużo spać, przynajmniej 12 godzin na dobę. Ważne jest odpowiednie nawilżenie śluzówek - poprzez częste picie obojętnych płynów i nawilżenie powietrza. Dzięki temu szybciej [...]
[...] musi być zachowany ciąg ćwiczeń, wszystko musi być wykonywane systematycznie i dokładnie. Nikt w życiu nie osiągnie niczego jeżeli nie poświęci danemu zajęciu odpowiednio dużo czasu. Liczy się także nastawienie psychiczne - musisz wierzyć w swoje siły (na pewno będzie dobre kiedy po około 2 tygodniach zauważysz efekty ćwiczeń). Jeżeli [...]
Metoda koncentryczna Przy tej metodzie, ruch negatywny trwa dwa, a nawet trzy razy dłużej niż ruch pozytywny Tradycyjne wśród atletów powiedzenie brzmi: „trenuj, dużo jedz i śpij, a zyskasz w nocy mięśnie i wagę". Kiedy trójboiści i ciężarowcy stosują tę metodę, może nie dosłownie, uzyskują oczekiwane efekty. Jednak wraz z rozwojem masy [...]
[...] oddychania komórek wpływa na prawidłowe funkcjonowanie i utrzymanie wysokiej wydolności mięśni. Dlatego m.in. zalecane jest aby sportowcy spożywali pożywienie zawierające dużo witaminy E. 3. Witamina E, hamując utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ma istotne znaczenie w zapobieganiu rozwojowi miażdżycy naczyń krwionośnych (łac. [...]
[...] czy inne. Więcej o wodach możesz przeczytać w zbiorze linków Czy powinienem unikać sodu/soli? Jeśli masz problemy z układem krwionośnym, zwróć uwagę na to by nie było go za dużo w diecie. Jednakże nie obniżaj go drastycznie, wg. Pewnych naukowców zalecenia co do spożycia soli (6g/dziennie) są mocno obniżone. Na dodatek wysiłek fizyczny podnosi [...]
[...] musi być zachowany ciąg ćwiczeń, wszystko musi być wykonywane systematycznie i dokładnie. Nikt w życiu nie osiągnie niczego jeżeli nie poświęci danemu zajęciu odpowiednio dużo czasu. Liczy się także nastawienie psychiczne - musisz wierzyć w swoje siły (na pewno będzie dobre kiedy po około 2 tygodniach zauważysz efekty ćwiczeń). Jeżeli [...]
[...] zwanym leptyną, który wytwarzany jest w tkance tłuszczowej. Hormon ten zmniejsza apetyt, obniża poziom glukozy we krwi, ułatwia spalanie kalorii. Gdy w organizmie jest za dużo leptyny (a tak jest np. u ludzi z nadwagą i otyłych), mózg przestaje na leptynę reagować. Wystarczy jednak, że wzbogaci się dietę w kwasy omega-3, a usprawni się pracę [...]